3 Haziran 2012 Pazar

Mersin’de Fırsatları Eşitleyenler..Harun Arslan yazdı


Mersin’de her ne kadar bu gün bazı kent dinamikleri, sivil toplum örgütleri tam farkında olmasa ve yeteri desteği veremese de, Mersin hızla gelişiyor ve giderek Akdeniz Oyunları, Turizm Projesi, Havaalanı, Otoyol bağlantıları, ile bir şantiye görünümü alıyor. Limanı ve artan ticareti ve ekonomik gücü ile adını duyuruyor.
Bir çokları inanmayıp, kentin yıllardır süren durağan havasından kurtulamasa da, yöre insanına istihdam sağlayacak ve refah seviyesini arttıracak bu gelişme mutlaka sürecek ve tamamlanacak.

Burada bu gelişme ile birlikte kentimizin insanları arasında din, ırk, bölge ayrılıklarını ortadan kaldırıp barış, hoşgörü, kardeşlik duygularının olmasını sağlamayla birlikte, ekonomik ve sosyal uçurumları da azaltmaya çalışmak önemli.
Hem resmi kurumların hem de özellikle sivil toplum kurumlarının bu amaçla sosyal çalışmalar yapması bu kentin insanlarının geleceği için çok önemli.

Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda “Yenişehir Fırsatları Eşitliyor” adı altında Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle çok önemli bir proje gerçekleştirdi.    
Projenin hedefi Yenişehir İlçesinde eğitim-öğretim gören 12 – 16 yaş arasında maddi imkansızlıklar nedeniyle sosyal hayata dahil olamayan öğrencilerin sosyal hayata daha fazla dahil olmalarını sağlamak.
Proje kapsamında bir grup öğrenci seçilerek gitar, piyano, resim eğitimi verilmiş.
Sinema ve tiyatro etkinlikleri düzenlenmiş. Ayrıca Hatay’a bir gezi yapılacak.
Projede 6 müzik öğretmeni, 1 resim öğretmeni ve 2 psikolojik danışman görev almakta.
Proje ile ilgili sunum da projeye katılarak keman öğrenen bir kolunda kısmi felç olan bir öğrencinin ve diğer maddi imkansızlıklar içerisinde olan bazı öğrencilerin ve annelerinin duygulu konuşmaları projenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösteriyordu.
Hem sivil ve resmi kurumların hem de Belediyelerin ağırlık vermesi gereken kentteki eşitsizliği, adaletsizliği ve olabilecek sosyal çatışmaları önleyici projelere bazı Belediyelerin ağırlık verdiğini görüyoruz. Park açılışlarına öncelik veren Belediyeler içinse bu parklara gelecek kişilerin sosyal yaşamı daha önemli olmalı. 

Yine bu konuda kente katkı veren iş adamı Mahmut Arslan’ın bu kentteki sosyal yaşamda ve fırsat eşitliğindeki önemli desteğini unutmamalıyız. Yaptığı birçok sosyal hizmet ve etkinlikle kentteki insanlar arasındaki sosyal çatışmaları azaltıcı rol oynuyor.

Kurulduğundan kısa bir zaman geçmesine rağmen ücretsiz olarak sayısız kültür etkinliğini gerçekleştiren Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu da kentimizin her kesim insanına bir sanatsal fırsat eşitliği sağlıyor.

Geçtiğimiz ay dışarı çıkamayacak durumda hastanede yatan çocuklara giderek onlara bir çocuk oyunu sergileyen ve bir konser veren Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin de bu etkinliği kentin örnek alması gereken bir övülmeye değer faaliyet.

Bu kadar zenginlik fırsatlarına ve önemli coğrafi konuma sahip olan Mersin mutlaka bir gün ekonomik yönden olması gerektiği yerde olacaktır.
Önemli olan bununla beraber, insanlarının çatışmasız, birbirine yakın fırsat ve yaşam şartlarında, barış ve huzur içerisinde geleceğe yol alabilmeleri ve kent dinamiklerin bu en önemli konuya daha çok eğilmeleri.   

Harun Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder