15 Haziran 2012 Cuma

MESİAD 8. Yılın İşadamı ve Yılın Girişimcisi Ödülleri sahiplerini buldu


Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) 8. Yılın İşadamı ve Girişimcileri Ödül Töreni, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Törene; Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın yanı sıra Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ak Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP Milletvekilleri Vahap Seçer ve İsa Gök, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve Milletvekili Ali Öz, Dış Ticaret Genel Müdürü Mustafa Sever ile çok sayıda işadamı katıldı.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Açılış konuşmasını Mesiad Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt yaptı. Akkurt"Mersin'de güzel şeyler oluyor.Sayın Bakanımızın öncü ve fedakar çalışmalarını biliyor ve teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımızın girişimleriyle, hükümetin 2013 stratejik planında Batı Mersin sahilinin turizme kazandırılması,Lojistik Merkezi,Dünya ticaret Merkezi,Organize Tarım Merkezi OSB'nin otobana bağlanması yatırımlarının yer alması temennimizdir.Şu anda ilimize gelmek isteyen yatırımcılar imarlı arsa sıkıntısı çekmektedir.Bunun için yeni yapıalcak olan 1/100000 çevre düzeni planına uyum sağlayacak hali hazır 1/25000,1/5000 ve hatta 1/1000'lik imar planının acilen çıkarılması kaçınılmaz olmaktadır.Bunun için de Büyükşehir ile birlikte 4 ilçe belediyemiz ve ilgili meslek kuruluşları bir araya gelmelidir.Mersin'in olmazsa olmazlardan biri de Kentsel Dönüşümdür.Mersin'İn 4/3'ü kentsel dönüşüme ihtiyaç duymaktadır.Bu dönüşümü sadece bir kaç mahalleye endeksleyerek süreci uzatamayız.Mesiad olarak Kentsel sit alanı tasarım projesi,kruvaziyer turizm çalışmaları gibi projelerin ve kentsel dönüşüm uygulamalarının yanında ve destekçisi olacağımızı da belirtmek isteriz."dedi.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de konuşmasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği Yılın Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçıları Ödül Töreni'nde muhalefet milletvekillerine söz hakkı verilmemesini eleştirerek, demokrasinin her rengi kabullenmek anlamına geldiğini ifade etti ve "Birbirimizi anlayışla karşılamak, dinlemek zorundayız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise konuşmasında hükümetin geldiği noktayı azımsamadığını, Mersin özelinde, Türkiye genelinde gelinen noktanın çok iyi olduğunu söyledi.

Siyasetle uğraşanların yaptıklarıyla övünmelerinin yanlış olduğunu ifade eden Şandır, 2002 yılına göre bugünü değerlendirmenin, bu millete haksızlık olacağını öne sürdü.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ
"Ben Sayın Bakan Çağlayan'ı övüyorum, çünkü çok çalışkan bir bakan" diyen Şandır, şunları söyledi:
"Bu hükümetin bakanları içerisinde bizim bakanımız bir tane. Ama sayın bakanım müsaade edersen konuşmak istiyorum. Büyük pazar Avrupa, yani ihracatımızın büyük kısmını yaptığımız Avrupa pazarı bir kriz içerisinde. Çevremiz savaş alanı. Ülkemizin içerisinde ayrılıkçı faaliyetler hadsafhaya geldi. İç ve dış faktörlerde çok ciddi pisliklerin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Tam bu süreçte ekonomimizin çok belirsizlik diye tanımlayacağımız kırılgan noktaları gelişmeye başladı. Bu büyüme yetmez, bu büyümeyle Türkiye'yi geleceğe taşıyamayız. Yüzde 2 büyümeyle bir yere varamayız. Enflasyon rakamları gittikçe iki haneli rakamlara gidiyor. Sayın bakanı övmemin sebebi cari açıktır. Çünkü cari açıkta büyük bir düşüş yaşandı. Cari açık ocak-nisan aralığında 21 milyar dolar oldu. Geçen yıl bu, 28 milyar dolardı. Bunda ihracattaki artış ya da dış ticaret açığındaki azalma etkili oldu. Bu, Sayın Çağlayan'ın eseri, onunla gurur duyuyoruz. Ama yıl boyunca 70 milyar dolar olacak bir cari açığı bu ülke taşıyamaz sayın bakanım. Burada siyaset yapmıyorum. 136 milyar vadesi gelmiş borcumuz var ayrıca 70 milyar dolar da cari açık, toplam 200 milyar dolar borcumuz olacak. Bizim artı değer üretmemiz gerekiyor. Bu sıkıntıyı nasıl aşacağız- AB de kriz, komşularımızda savaş, içeride ise bir bölücülük yaşanıyor. Böyle bir ortamda böyle kırılganlıklara bir çözüm üretmek gerekiyor. Ben sadece onu söylemek istedim."


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise demokrasinin, siyasi ve ekonomik istikrara dayalı gelişmenin temelinde birlik-beraberliğin yattığının altını çizdi. Mersin’in kimseyi ötekileştirmeyen bir kentin ismi olduğunu ve bünyesinde barındırdığı 3 üniversitesiyle ülkemizin 2023 hedefine zenginlik katan bir kent olduğuna dikkat çekti.Güzeloğlu “Türkiye’nin en özel ve güzel kentlerinden birisi olan Mersin, kalkınma dinamikleri açısından temel alınan sanayi, tarım, turizm ve lojistik alanlarında iddialı olabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Mersin, ülkemizin geleceğine bu 4 temel kavramla değer katan bir kenttir. Ülkemiz genelinde 6’ncı büyük vergi tahsilatı yapılan kent niteliği taşıyan Mersin, vergi sadakatinde tahakkuk ve tahsilatta 3’ncü sırada yer alan bir büyükşehirdir. Devam eden büyük yatırımlar ve çalışmalar, özelde Mersin’in genelde ise Türkiye’nin yürüyüşüne katkı sağlayacaktır. Valisi olmaktan onur duyduğum Mersin’de, kentin gelişmesine ve güzel bir geleceğe taşınmasına destek sağlayan MESİAD’ın ilimizle buluşmazı büyük bir kazançtır. Ülkemizin 2023 hedeflemesinde daha güzel günlere hep birlikte ulaşacağız” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da burada yaptığı konuşmada “2002 yılından örnekler vermeyeceğim. Onu zaten vatandaşlar seçimde değerlendiriyorlar.Türkiye'nin gelecekle ilgili bir kaygısı yoktur.Ülkede yatırım, ihracat, üretim yapan ve istihdam yaratan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Rekabetin kaliteyi arttırdığı inancıyla Türkiye yabancı sermayelere konu olmuş bir ülkedir. Ülkemizde yapılan 238 milyar TL’lik yatırımın yüzde 70’inin Avrupa’dan gelmiş olması ve uluslararası sermayenin Türkiye’de niye yatırım yapılıyor?Sebebi ülkemize duyulan güven, ekonomik istikrar ve 29 yaş ortalamasıdır. Geçtiğimiz yıl 135 milyar dolarla kırılan Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoruyla birlikte ülkemiz, Çin’den sonra en hızlı büyüyen 2’nci ülke olarak tüm dünyaya ekonomi dersi vermiştir. 105 ülkeye ihracat yapan Türkiye bu başarısını özel sektör sayesinde elde etmiştir ve ülkemiz ihracatının yüzde 46’sını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapmıştır. Bu rakamların ardından ülkemiz yüzde 8 buçuk gibi rekor seviyede büyüme gerçekleştirdi. Eğer ülkemiz AB’de olsaydı, AB yüzde 1 buçuk değil yüzde 1,8  oranında büyüyen taraf olacaktı. Ekonomik anlamda başarıları dünyanın her köşesine giderek, mücadele ederek ve pazarlara girerek elde ettik” dedi.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Ülkemizin ekonomik alandaki büyümesini 2012 yılında da sürdürdüğünü belirten Ekonomi Bakanı Çağlayan, “2012 yılının ilk 5 ayında 60 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2011 Mayıs ayı ile 2012 Mayıs’ı arasında geçen 1 yıllık süre zarfı içerisinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa 140 buçuk milyar doları yakaladık. Tüm bunların yanında cari açık hafife alınmayacak kadar önemlidir. Cari açıkla mücadele etme noktasında gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu noktada cari açığı azaltmak için ihracatı arttırmak ve ithalata olan bağımlılığı azaltmak gerekmektedir. Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümü olan 2023 hedeflemesinde ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız. Mal ihracatımızı 500 milyar dolara, milli gelirimizi de 2 trilyon dolara ulaştıracağız. Çünkü ülkemiz 2023 yılında Cumhuriyetimizin en önemli hedeflerini koyan bir anlayış içerisindedir. Bu kapsamda 10 bin kilometreden fazla demiryolu yapacağız ve mevcut demiryollarının rehabilitasyonunu gerçekleştireceğiz. Dünyanın en büyük konteynır limanları arasına girecek 2 limanı da ülkemize kazandırma projemiz var. Bunlardan birinin hizmetkarı olduğum Mersin’e yapılması da benim için ayrı bir anlam taşımaktadır. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirmek için yapacağımız 10 yıllık harcama 110 milyar dolardır” ifadelerini kullandı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Çağlayan Türkiye'nin %43 oranında ithalata bağımlı olduğunu belirtti.İthalat oranının bu kadar fazla olmasının geçmişte tedbir alınmaması, enerji ve sanayileşm politikası izlenmemesine bağladı.Çağlayan"Dışarıdan bakır,alüminyum,demir çelik hurda,motor alıyoruz. Kendi özkaynaklarımızı kullanmalıyız.2023 de Türkiye'nin 125 bin Megavat enerjiye ihtiyacı olacak.Bu da 130 milyar dolara denk geliyor."dedi.
Ülkemizde yapılacak 2 nükleer santralde 85 milyar kilowatt/saat elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu elektrik enerjisini mevcut sistem ve doğalgazla üretemeyiz. Doğalgazla ürettiğimiz zaman bugünkü fiyatla tam 4.5 milyar dolar olur. Ama biz bunu nükleer santralle üreteceğimiz zaman sadece ve sadece 320 milyon dolar olacak. Bugün güneş enerjisi yapan ülkeler birer birer batıyor. İspanya güneş enerjisini çok yüksek maliyete yaptığı için, çok ciddi krizle karşı karşıya. Güneş enerjisinin adı güzel ama maliyeti çok yüksek. Ama inanıyorum ki ilerleyen yıllarda teknoloji geliştikçe güneş enerjisinin maliyeti de düşecektir. O nedenle Türkiye nükleer enerjiyi yapmak zorunda."

Yeni teşvik sisteminin cari açığın çaresi olacağını vurgulayan Çağlayan,"(Teşvik sistemi 4x4) demiyorum ama bu teşvik sistemi 4x3'lüktür. En azından çalışılmış, özel sektörün taleplerine yer verilmiş bir teşvik sistemidir. Teşvik sistemimizi bilhassa cari açığın belini kıracak bir sistem üzerine kurduk" dedi.

Çağlayan, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in "Sabah düzenlenen toplantıda demokrasi gereği kendilerine söz verilmediğini yadırgadığını" söylemesine ilişkin, şunları kaydetti:

"Vahap kardeşimi çok severim. Söylediğini ben üstüme almadım. Niye alınmadım biliyor musunuz- Ben demokrasi aşığıyım. Ben, ailesi 1960 ihtilalinde etkilenmiş bir aileyim. En büyük amcam milletvekiliydi. Amcamın Yassıada'ya girmesinden ve o demokratik olmayan davranıştan dolayı yüksek tansiyondan vefat etti. O dönemde asılan gençlere her zaman üzüldüm. Benim birçok arkadaşım asılmış veya hapishanelerde ciddi işkenceler görmüştür. Dönemin komutanlarından biri sanki otomobil lastiklerine balans yapıyor gibi 'bir sağdan, bir soldan asıyoruz' demişti. Ben bunları yaşadım. Ben demokrasiye müdahalenin olduğu dönemlerde ya çocuktum, ya üniversiteydim, ya iş hayatının içindeyim. Benim demokrasiye aşkım buradan gelir.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bakın hayatımda çok onurlu bir iş yaptım. 54 yaşına kadar öyle çalıştım, hayatımın en onurlu işini, geçen dönem TBMM'de 26 maddelik anayasa değişikliğini yaparak, artık bu ülkede hiç kimsenin seçimle gelmiş milletin oyuyla gelmiş insanların önünü kesmemesi için oy verdim. Benim demokrasi aşkım, demokrasi anlayışım bu. Darbecilerin yaptığı anayasayı değiştirerek gurur duydum.

Sevgili Vahap, demokrasiden bahsedenlerin, bir kere TBMM'de geçen dönem anayasa oylaması yapılırken, baskı ve zor kullanarak o kürsüye sokmamasıyla demokrasiden bahsedemez. Böyle bir demokrasi olmaz. Bakınız anamuhalefet partisi geldi Meclise, ret oyunu kullandı ancak yasa yine geçti. İşte demokrasi bu. Ama şimdi milletin vekilinin özgür iradesini engelleyeceksin, ayrıca yanında oturan İsa Gök'ü, yani milletin vekilini kongrede konuşturmayacaksın ve yumruklarla konuşmasını engelleyeceksin. Bunun adı demokrasi değil."

Hükümetimiz tarafından açıklanan teşvik sistemi ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Bakan Çağlayan, teşvik sistemi yapılanmasının Ekonomi Bakanlığı’na bağlandığı andan itibaren bütün görüşlerin dikkate alınması talimatını verdiğini kaydederek, şunları aktardı: “Sivil toplum kuruluşlarından gelen 800’ün üzerinde önerinin göz önünde bulundurulması ile hazırlanan teşvik sistemi Cumhuriyet tarihinin en cömert teşvik sistemi olmuştur. Teşvik sistemi cari açığın en önemli ilacı olacaktır. Teşvik paketini cari açığın belini kıracak bir sestim üzerine kurduk. Çalışılmış ve özel sektörün taleplerin yer verilmiş bir sistem olan teşvik paketinde Mersin, 3’ncü bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Paketle birlikte Organize Sanayi Bölgeleri’ni (OSB) baş tacı yaptık. Yatırımcılarımız ülkemizde üretimi kısıtlı olan ürünlerin yapılması noktasında özel strateji desteği alacak. Mersin’de bu konuda ciddi bir şansa sahiptir. Tüm bunların yanında işsizlik rakamlarına baktığımız zaman ülkemizin işsizlik alanında AB ortalamasının altında kaldığını gösteriyor. Son dönemlerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla 25 milyon istihdam sağladık. Mersin’e yapılan ve yapılacak yatırımlarla birlikte Mersinliler iftihar edecek, ben de hizmet etmekten şeref duyacağım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder