17 Mayıs 2012 Perşembe

Bakan Çağlayan yeni teşvik sistemini anlattı



Ekonomi Bakanı Çağlayan, Hilton SA Oteli’nde düzenlenen etkinlikte Yeni Teşvik Sistemi’ni anlattı. Programda Bakana Vali Hasan Basri Güzeloğlu da eşlik ederken, sanayici iş adamları ve il protokolünün de yer aldığı etkinlikte konuşan Çağlayan, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını kaydetti. Birçok Avrupa ülkesinin ekonomik sıkıntılarla boğuştuğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, ülkemizin ihracat ve ithalatın yanı sıra turizm sektöründe dünyanın 6’ncı, Avrupa’nın ise 4’ncü büyük destinasyon merkezi olduğu bilgisini verdi. Ülkemizin 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Çağlayan, “Türkiye bu rakamı 2011 yılında 135 milyar dolara çıkarmıştır. Rakamların yanı sıra gittiğim her ülkede ‘Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?’ şeklinde soru soruyorum ve gittiğimiz yerlerde ‘Türkiye etrafında 4 saatlik uçuş mesafesi ile 56 ülkeye ulaşmaktadır’ diyorum. Dünya gelirinin üçte birine sahip olan bu coğrafyada 1 buçuk milyar insan yaşıyor. 45 yaş ortalamasına sahip olan Avrupa’da önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirket kapanacak. Çünkü işlerin devredileceği genç nesil yok. Ülkemizin avantajı da burada ortaya çıkıyor. Yaş ortalaması 29 olan ülkemizi ayakta tutacak olan genç nüfustur. Bu noktada Avrupa ülkeleri tarafından elden çıkarılacak olan şirketlerin satın alındığı bir döneme girdik. Türk şirketleri tarafından Avrupa firmalarının marka ve dağıtım kanalları satın alınıyor. Biz de bu ülkelerdeki şirketlerin alınması noktasında gerekli olan fizibilite, hukuki ve mali konular hakkında araştırmalar yapan girişimcilere 200 bin dolara kadar hibe desteği veriyoruz” diye konuştu.


Bakan Çağlayan “Fiat’ın dünya genelinde 170 fabrikası bulunmaktadır. Ancak bu fabrikalar arasında en verimli fabrika da Bursa’da ki Tofaş fabrikasıdır. Otomotiv zirvesinde sanayicilerimiz ve işadamlarını Avrupa’dan veya herhangi bir yerden şirket satın alacağı zaman finansa ihtiyaç duyduğu takdirde, 10 milyon Euro’ya kadar finans desteği sağlanacak ve bu rakamlara dolar bazında yüzde 5 faiz uygulanacak. Ülkemiz otomotiv sektöründe de 6 milyar dolar değerinde motor ithal ediyoruz ve bu nedenle de açık veriyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da ‘Türkiye’nin yerli bir otomobili olsun’ diyor. Buradaki amaç Türk mühendisinin ve Türk tasarımcısının üretebileceği bir otomobili olmasıdır. Şu anda otomotiv yan sanayisinde 9 milyar dolar ihracat yapılıyor. Ülke olarak bir otomobilin yüzde 85’ini üretebilecek olanaklara sahibiz. Bizim mühendisimiz son derece zeki ve bizim insanımız dünyanın en büyük şirketlerinde yönetici pozisyonundalar. Ülke ziyaretlerim sırasında iki vatandaşımızla tanıştım. Piyasa değeri 172 milyar dolar olan Coca-Cola ile Western Union şirketlerinin başında Türkler var. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin Türk görebilirsiniz. Çünkü yeryüzünde Türk Milleti kadar cesur bir toplum yok” dedi.


TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK YATIRIM MERKEZİ OLACAK

Türkiye’nin dünyanın güvenini kazanmış bir ülke olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, yurt dışı temasları sırasında devlet başkanlarının ve bakanların Türk mucizesini sorduklarını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nın yapıldığını belirtti.Çağlayan, “Toplantıya Dünya Bankası’nın birinci başkan yardımcısı katıldı. Dünyanın en büyük şirketlerinin ceolarını bu toplantıya davet ettik. Toplantıya katılım sağlayanlar ‘Dünyanın en büyük yatırım merkezi Türkiye olacak’ diyorlar. Çünkü birçok şirket, yönetim merkezini Türkiye’ye taşıyor. Öte yandan Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümü olan 2023 hedeflemesinde 500 milyar dolar ihracat yapmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz doğrultusunda özel sektörümüz dünyanın her tarafına ihracat yapacağını gösterdi. Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olması budur. Borç almayan ülkemiz artık emir de almıyor ve artık gündemi biz belirliyoruz. Önemli olan yatırım ortamını oluşturarak, ekonomik istikrarı devam ettirmek ve ülkemize daha fazla yatırımcı getirmektir” ifadelerini kullandı.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ İÇİN 800 GÖRÜŞ İNCELENDİ

Yeni Teşvik Sistemi’nin ülkemizin yüzde 90’ndan fazlası tarafından kabul gördüğünü anlatan Çağlayan, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında sistemin oluşturulması ile ilgili olarak 800 sivil toplum kuruluşunun görüşlerinin alındığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlarımızın isteklerini Teşvik Sistemi’ne koyduk. Sistemle birlikte Mersin, hak ettiği yere geldi. Çalışma kapsamında 3’ncü bölge teşviklerinden yararlanacak olan Mersin, Karboğazı ve Tarsus-Kazanlı turizm yatırımlarında 5’nci bölge desteği alacak. Genel, bölgesel, büyük ölçekli projeler ve stratejik yatırımlar olarak 4 ayak üzerine kurulan sistem oluşturulurken, her ilin sosyal gelişmişlik endeksi çıkarıldı. Doğu illerimize yapılacak olan yatırımlarla işsiz gençlerimize istihdam sağlayacağız ve gençlerimizi terörün elinden kurtaracağız.”

Ülkemizin 2023 hedeflemesinde yüksek enerjiye ihtiyaç duyacağına vurgu yapan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin yüzde 6 enerji artışı talebiyle karşı karşıya kalacağına işaret etti. Mersin ve Sinop’a yapılacak olan nükleer santrallerle birlikte 85 milyar kilovat saat enerji elde edeceğini, bu enerjinin doğalgazdan üretimi söz konusu olduğunda yıllık faturanın 4-5 buçuk milyar dolar seviyelerinde olacağını, nükleer enerjiyle bu maliyetin 320 milyon dolara indirgeneceğini de sözlerine ekledi.

1 yorum:

  1. Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Sigorta plc Temsilcisi. Biz 3% anaSayfa Ödeme oraninda Kredi sunuyoruz.Bu (CEO) e-posta adresine bizimle irtibata ilgilenen
    varsa: xavigeradloanfirm@yahoo.com
    Eklendi sadece Aiicco Sigorta plc Izin Alir 20 yas üzeri yazidan.
    Bireysel Krediler Yatirim.
    Isletme Kredileri Yatirim.
    Konsolidasyon Kredi.
    Insaat Krediler.
    Bir'in Daha yaygin Ödeme yasindaki Your Language.
    Plani Çirak AYLIK ve yillik Ödemeler arasinda yorumsuz yapin.
    Esnek Kredi kosullari.
    Yil 5000 8000.000.00 Euro Kadar Kredi yok.
    FIRMAMIZ Güvenilir, Verimli, hizli ve yürüt BIR islemdir. Bize bugün.SR GERAD JUDE Yatirim plc: Yanitlar Isim gönderilmesi gerekmektedir, E- posta: xavigeradloanfirm@yahoo.com

    YanıtlaSil