31 Mayıs 2012 Perşembe

Mersin Ekonomi Platformu Başarılı Olabilirmi ?..Harun Arslan yazdı


Bu başlığa “Nasıl başarılı olur” ve “Başarılı olmalı” başlıklarını da ekleyebiliriz.
İlk kurulduğu zaman MEP in hiçbir şekilde başarılı olamayacağına, formalite olarak kurulduğuna, birçok sivil toplum kuruluşu gibi yalnızca Başkan ve yönetimini öne çıkaran, protokol ziyaretlerinin ötesine geçemeyen ve bol gereksiz demeç verecek olan bir oluşum olacağına inanmıştım.
Aslında bu güne kadar çok da yanılmadım. Protokol ziyaretleri yaptılar, ne için olduğunu şu an da hatırlayamadığım sıradan demeçler verdiler ve sözün kısası kentin bu çok önemli yatırımlarla dolu döneminde ele gelir bir şey başaramadılar.

Şimdi beni ümitlendiren birkaç değişiklik ve olay var;
İlk olarak MESİAD Başkanı değişti. Önceki yönetimin aksine ayağı yere basan önerilerle ortaya çıktı ve Mersin’de belki de ilk kez bir sivil toplum kuruluşu kent dinamiklerini eleştirdi.

ASİAD yeni Başkanı ve yönetimi üstün gayretleriyle kısa zamanda Mersin’e dört Büyükelçi getirdi, önemli iş bağlantıları yaptılar ve özellikle Latin Amerika ülkeleri ile karşılıklı ticareti ve yatırımları geliştirdiler.

Çok önemle işler yapabilecekken bu güne kadar elindeki gücün farkına varıp bunu tam olarak değerlendiremeyen TURAB ın da şimdi yeni bir Başkanı var. Kendisiyle sohbet etme fırsatım oldu. Son derece olumlu, yapıcı ve mantıklı fikirleri olan başarılı bir iş adamı. Merkezi Mersin’de olan önemli kentlerde şubeleri bulunan önemli bir kuruluş.

Başta bu üç yeni Başkan MEP e ilk ivmeyi kazandırabilir.

Yine dengeli, abartısız çalışmaları ile tanıdığım MÜSİAD ve PERDER Başkanları katkı verecektir.

MERYAP ın son zamanlarda çalışmalarını, kente katkı veren etkinliklerini izliyor ve basında haberlerini okuyoruz.

MERSAD Başkanının Mersin’de kişisel olarak da yaptığı önemli sosyal hizmetleri biliyorum.

Yine MODER ses getiren faaliyetlerde bulunuyor.

Mersin Ekonomi Platformu’nu oluşturan 19 sivil toplum kuruluşunun, bazılarının, basında söz edilmediğinden yada herhangi bir duyulan faaliyetleri bulunmadığından yönetimini ve başkanlarını tanımıyor ve çalışmalarını bilmiyoruz.

Bunlara karşılık;
Genç iş adamları derneklerini bu güne kadar yaptıkları ve eski MESİAD benzerliğindeki çok sık ve geniş kapsamlı verdikleri demeçlerle kente ne gibi bir katkı verecekleri ve MEP içerisinde nasıl bir rol oynayacakları konusunda henüz oluşabilmiş bir fikrim yok.
Yine son olarak kendi iç bünyesinde bir anlaşmazlık ve bölünme yaşamış,  GİŞKAD ı anlayabilmiş değilim.

MEP içerisinde uzun zamandır kentteki sivil toplum örgütlerinde bulunmuş fakat maalesef kentin hantal gelişmeyen yapısı ve diğer kenti geliştirmeyen kurum ve kişilerinde etkisiyle kentin gelişememesinde  istemeyerek de olsa katkı vermiş kişiler var. Bunlar MEP içerisinde etkin olurlar ise diğer gelişim isteyenlerinde yapacaklarına engel olacaklardır.

Başta bu üç yeni Başkan lokomotif görevi görmeli oluşum içerisinde bu güne kadar kent içinde bir şey yapamayacakları kanıtlanan kişileri de kazanmaya çalışıp onlarında artık Mersin’i öncelikli görme düşüncesine getirebilmeleri gerek.

Burada MEP yönetiminin dönemsel başkanlık şeklinde olması önemli bir olumlu yön, fakat eğer genel sekreter her dönemde aynı kalır ise bu olumlu değişimin katkısı olmayacaktır. Genel sekreterin durumu ve görevi çok önemlidir. MEP adına yönetimden farklı yapacağı çalışmalar ve açıklamalar olumsuz etki yapacaktır. 
Bundan önce Mersin lobisi olması gerekenlerce, bu görev Adana ile rekabet yapma ve bazı kazanımları almada Adana ile mücadele etme dar kapsamında düşünüldü.

Şimdi durum farklı. Ekonomi Bakanımızın da görüş, katkı ve önderliğiyle artık iki kentin ortak geleceğinin ve menfaatlerinin birlikte olduğu gerçeği anlaşıldı. Adana -  Mersin şimdi “Çukurova Metropolü” olarak düşünülmeye başlandı.
Bu olumlu görüşün sürmesi ve bir süre sonra Adana – Mersin ortak lobisinin oluşması (Çukurova Ekonomi Platformu) çok da imkansız görünmüyor.

Umarım Mersin bu güne kadar hiçbir zaman sahip olamadığı fırsatların farkında olur ve tarihinde en çok bir lobiye ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bunun bilincinde olan insanların ortak gücüyle başarır.

Harun Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder